Het is belangrijk om je goed voor te bereiden op de komst van je puppy. Vaak lopen kersverse eigenaren tegen een hoop verrassingen aan wanneer hun pup eenmaal in huis is. De eerste weken (socialisatieperiode) zijn erg belangrijk in de opvoeding van een hond en daarin wil je natuurlijk zo min mogelijk fouten maken, juist omdat deze periode vrij kort is (tot ongeveer 16 weken).
Een puppy die net bij je in huis komt kan niet gelijk alleen zijn. Het is verstandig om vakantiedagen op te nemen of thuis te gaan werken zodat de pup de eerste weken niet (lang) alleen hoeft te zijn. Het is natuurlijk ook mogelijk om voor een goede opvang of oppas te kiezen.
Op de eerste dag dat je pup thuiskomt is het verstandig om de pup in de ochtend op te halen. Zo heeft de pup de meeste tijd om te wennen aan zijn nieuwe leefomgeving voordat de nacht komt. De eerste nachten is het aan te raden om zelf naast de slaapplaats van je puppy te slapen zodat hij goed kan wennen aan de omgeving en kan aangeven wanneer hij moet plassen. Wanneer de pup gewend is aan zijn slaapplaats (wat je overdag ook oefent) kan je natuurlijk weer in je eigen bed slapen, maar bouw dit wel stap voor stap af.
Zorg ervoor dat er de eerste week nog niet veel bezoek komt. De pup heeft tijd nodig om de overgang te verwerken. Het is al erg genoeg dat wij de pup van de ene op de andere dag weghalen uit zijn vertrouwde huis, bij zijn moeder, broers en zussen. Een goede fokker zal je iets meegeven vanuit het nest wat ruikt naar thuis (zoals een knuffel of een stuk kleed), dat zorgt voor een vertrouwde geur.
Als je dan thuis bent is een goede dagindeling zeer belangrijk. Je hebt natuurlijk nog geen idee op welk tijdstip jouw puppy wakker gaat worden, maar je kunt ervan uitgaan dat dit vroeg zal zijn. De dagindeling die je dan gaat maken voor je pup is van belang om de zindelijkheid en het alleen zijn aan te gaan leren. Ook het voorkomen van overprikkeling, wat voor probleemgedrag kan gaan zorgen, hangt af van de juiste dagindeling. Lees daarom goed de andere artikelen als dagindeling en alleen zijn.
Maak duidelijke afspraken in het gezin voordat je puppy er is. Wie doet wat en wat zijn de regels, want die moeten voor de pup altijd hetzelfde zijn. Tip: werk de dagindeling uit, bespreek deze met het gezin en hang deze op een goed zichtbare plek in huis.
Geduld is een schone zaak, onthoud dat. De komende 2 tot 3 jaar ben je nog aan het opvoeden, maar de eerste maanden zijn het meest intensief. Investeer goed in deze belangrijke periode, dan krijg je hier een hoop voor terug!
Er is veel te koop voor honden en zeker niet alles is nodig. De belangrijkste dingen die je nodig hebt voor je puppy op een rij:
Om je hond een goede start te geven is het van belang om de juiste kennis op te doen over het opvoeden van jouw huishond. Aangezien kynologisch instructeur of kynologisch gedragstherapeut geen beschermd beroep is kan en mag iedereen zonder enkele opleiding, diploma’s of erkenning dit beroep uitoefenen. Pas dus op dat jij en je puppy niet de dupe worden van adviezen die schadelijk zijn voor het welzijn van je puppy.
Boeken die kunnen helpen met opvoeden van je puppy:
Ervan uitgaande dat je weet wat voor ras je gekozen hebt, ben je op de hoogte van de ras eigenschappen van je puppy. Heb je bijvoorbeeld
straks een Beagle puppy in huis, dan zal je extra moeten trainen met het leren alleen zijn. Krijg je een Windhond, dan moet je je goed voorbereiden
op het loslopen, hier komen en het jagen. Krijg je een herplaatser of hond uit het buitenland? Dan is het van belang om sowieso met een deskundige contact op te nemen.
Je kunt veel informatie vinden op de website van de rasvereniging van jouw ras. Ook op de Raad van Beheer kun je veel vinden over jouw hond.
Tip: Leuke filmpjes zijn te vinden op YouTube van Animal Planet. Zoek naar Dogs101-jouw ras.
Schrijf jezelf voordat je puppy thuiskomt in op een puppytraining. Het is fijn als je het theoriegedeelte al hebt gehad en al je vragen kunt stellen voordat je puppy thuiskomt. Bij Wereldhond kun je elke even vrijdag van de week deelnemen aan de puppytheorieles. Mail naar info@wereldhond.nl om je op te geven!
Vraag jezelf af, voordat je gaat zoeken naar een goede hondenschool, wat jij belangrijk vindt. Naast de locatie, kosten en uitstraling wil je uiteraard wel les krijgen van professionals met een goede achtergrond. Zoals al eerder vermeld is het beroep kynologisch instructeur, kynologisch gedragstherapeut, gedragsdeskundige of alles m.b.t. opvoeding en gedrag van honden een NIET beschermd beroep. Lees je goed in over de trainingsmethodes, vraag je af of de instructeurs gediplomeerd zijn (volgens erkende opleidingen) en denk goed na over de prijs/kwaliteit.
Via deze link kan je meer informatie vinden over opleidingen voor kynologisch instructeur en gedragstherapeuten:
Werken met honden/opleidingen
Naar een ‘goede’ hondenschool gaan is van groot belang voor de ontwikkeling van jou als eigenaar en voor jouw puppy. Leren en socialiseren moet leuk zijn voor een puppy. De trainingen op een hondenschool horen naast informatief ook leuk te zijn voor jou en je puppy. Twijfel je over een hondenschool? Neem telefonisch contact op of ga gewoon een keertje langs voor een persoonlijke ontmoeting!
Een goede dierenarts en eventueel trimmer vinden is nog niet zo makkelijk. Er is een enorm verschil in kwaliteit en prijs. Ga je daarom alvast oriënteren op zaken die voor jou van belang zijn. Locatie, ervaring, hoeveel artsen/trimmers werken er en de prijs.
Bij Wereldhond hebben we speciale puppy wen-behandelingen die we rond de 12 weken adviseren. Zo kan jouw pup in de toekomst zonder stress en angst genieten van zijn of haar trimbehandeling. Tevens leer jij meteen van onze trimsters hoe je je pup het beste kunt verzorgen. Plan deze afspraak alvast in zodat je niet te laat bent in de socialisatie periode.
Hoeft jouw puppy later niet naar een trimmer voor zijn of haar vachtverzorging? Toch adviseren wij je om je puppy dit te laten meemaken voor een zo goed mogelijke socialisatie!
Voordat je de pup in huis krijgt maak je alvast een afspraak met de dierenarts voor de entingen en een algemene controle. Het is belangrijk dat jouw puppy alleen maar positieve associaties met mensen krijgt, dus ook het bezoek aan de dierenarts/trimmer is hierin belangrijk. Wil je dat jouw hond voor zijn eerste dierenarts bezoek en trimbeurt zoveel mogelijk op zijn gemak is? Laat hem daar dan al in de socialisatieperiode een aantal positieve ervaringen opdoen!
Tegenwoordig is het vrij normaal dat je je hond kunt verzekeren. Als je een goede verzekering hebt is dit ontzettend fijn wanneer je hond iets overkomt.
De keuze van de verzekering hangt af van je wensen. Belangrijk is dat je let op de volgende zaken; eigen risico, welk pakket, uitbetaling achteraf, maximaal uitkeringsbedrag en de kleine lettertjes. In de kleine lettertjes staat aangegeven wat NIET verzekerd is. Soms is bijvoorbeeld alles wat heup gerelateerd is, uitgesloten van de verzekering. Wanneer er in jouw ras veel HD (Heupdysplasie) voorkomt is het aan te raden een verzekering te kiezen die dit natuurlijk wel vergoed.
Twijfel je tussen een aantal verzekeringen? Bel ze gewoon op en leg je twijfel voor.
Een goed begin is het halve werk, en dat is met de komst van je puppy ook echt zo!
Wist je dat Wereldhond ook een online puppytraining aanbieden? Handig als je vanuit huis wilt beginnen met trainen of als aanvulling op een fysieke training. Kijk op https://wereldhond.tv/voor meer informatie of meld je direct aan.
This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.