Canem Mundi

Halsband of tuig voor je hond

Halsband of tuig voor je hond?

Wat is nou beter met de kennis die we tegenwoordig hebben? Wij hebben de voor- en nadelen voor je op een rij gezet

Halsband

De voordelen

  • Totale bewegingsvrijheid over het lichaam
  • Zit (meestal) prettig voor de hond

De nadelen

  • In een situatie waarin de hond plots kan trekken kan de hond zich bezeren door de druk op de nek
  • Wanneer de eigenaar de hond wilt sturen, kan dit voor de hond als zeer vervelend worden ervaren door de druk op de nek

Tuig

De voordelen

  • Een goed passend tuig wat vrij zit rond de schouders en nek voorkomt dat de hond wanneer hij plots trekt, zich bezeert
  • Door de juiste lijntechnieken toe te passen kan je je hond sturen in situaties waar dat nodig is
  • Een goed passend tuig (zeker anti-ontsnappingstuigen) zorgt dat je hond niet kan ontsnappen
  • Een goed passend tuig met een bevestiging aan de voorkant kan zorgen bij zeer sterke honden dat de eigenaar controle kan houden

De nadelen

  • Sommige tuigen zorgen voor minder bewegingsvrijheid (zeker als het tuig niet goed passend is)
  • In sommige tuigen kan het lastig zijn om een sterke hond tegen te houden als hij plots trekt.
  • Een goed passend tuig is per hond verschillend. Er zijn verschillende soorten tuigen: Y-tuig, H-tuig, borsttuig en verschillende antitrektuigen.

Een Y en H tuig danken hun naam aan de vorm van het tuig. Deze tuigen geven goede bewegingsvrijheid wanneer ze goed passend zijn.

 

 

Een borsttuig heeft één band horizontaal over de borst. Wanneer deze band te laag en het tuig dus niet goed passend is, kan de hond verkeerd gaan lopen wat blessures kan geven. Ook kunnen sommige honden redelijk makkelijk uit dit tuig ontsnappen.

 

Verschillende antitrektuigen kunnen zorgen voor minder trekken aan de lijn. Bij een antitrektuig zit er een bevestiging voor de lijn aan de voorkant van het tuig wat zorgt voor disbalans wanneer de hond trekt. De uitwerking hiervan is per hond verschillend en dit moet altijd samengaan met een goede, diervriendelijke  trainingsmethode.

 

Wanneer het tuig werkt d.m.v. pijn of wurging wegen de voordelen niet op tegen de nadelen. Alle manieren van trainen met pijn of wurgen keuren wij af.

Jachtlijn

De voordelen

  • Makkelijk in gebruik qua om en af doen
  • Zit prettig voor de hond wanneer de hond goed aan de lijn kan lopen

De nadelen

  • In een situatie waarin de hond plots kan trekken kan de hond zich bezeren door de druk op de nek, zeker wanneer er een dun touw gebruikt wordt
  • Wanneer de eigenaar de hond wil sturen kan dit door de hond als zeer vervelend worden ervaren door de druk op de nek

Bij gebruik van een jachtlijn (waarbij aan het einde van de lijn een lus zit die je om de nek doet waardoor je geen aparte halsband of tuig nodig hebt) is het belangrijk dat er een zogenaamde “dubbele stop” op zit. Zo zit er een rem bij de lus zodat de lijn niet wurgend is en zit er ook een schuifje aan de andere kant zodat de lijn niet wijder kan worden en de hond mogelijk kan ontsnappen.

Trekken aan de lijn

Het lopen aan een ontspannen lijn moet aangeleerd worden aan de hond d.m.v. training. Een puppy zal van nature willen trekken om zijn eigenaar te vertellen waar hij heen wil. Zeker wanneer de pup op plekken is (denk aan het park, de hondenschool) waar hij afgeleid kan raken door andere prikkels.


In de nek bevinden zich veel zenuwen, de luchtpijp, nekwervels, (slag)aders, lymfeklieren en de schildklier. Wanneer er constant spanning op de nek staat, is de kans op blessures erg groot. Wanneer je met jouw hond in training bent, is het van belang dat hij zich prettig voelt, zodat hij kan leren wat je wel wil. Vaak zorgt een tuig, mits een er een goede, diervriendelijke trainingsmethode gebruikt wordt, voor meer rust en vermogen om het lopen aan een ontspannen lijn goed aan te leren.

 

 

 

Dus…
Er is dus niet per definitie iets beter, maar het één kan geschikter zijn voor jouw hond dan het andere. Wel is het aan te raden om met een puppy te starten met het gebruik van een tuig, maar ook om een halsband uiteindelijk aan te leren. Zo zorg je dat jij en je hond zich kunnen aanpassen aan elke situatie!

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.